Wat is een CMS

CMS is de afkorting van Content Management Systeem. Content is inhoud die beschikbaar wordt gemaakt door een gegeven. Een gegeven kan veel omvatten o.a. media of meer mate teksten zoals nieuwsbrieven. Content kun je ook zien als informatie. Informatie kan in verschillende tekstsoorten geplaatst worden. Ieder tekst bevat zijn eigen content. Zoals het woord al zegt een Content Management Systeem. Een CMS is ook wel een besturing van je website. Waar je met blok elementen een idee kunt creëren! En een website kunt omtoveren tot een zelfstandig systeem.

Wie kan CMS allemaal gebruiken

CMS is zowel voor bedrijven als particulieren bedoeld. Alles wat in de content komt te staan wordt in het database opgeslagen zonder een PHP kennis ervoor te hebben. Iedereen die een website wil maken kan te maken krijgen met een CMS.

Welke keuze is belangrijk

Voordat je de keuze maakt voor een contentmanagementsysteem is het natuurlijk belangrijk om vast te stellen wat je met de bijbehorende website wil bereiken. Het uitbreiden van je website via verschillende functies is ook een optie in veel content management systemen. WordPress stelt je bijvoorbeeld in staat om dit te doen aan de hand van plug-ins. Hiermee voeg je nieuwe functies toe aan je website. WordPress is het meest populaire CMS ter wereld. Bijna 1 op de 3 websites van het internet is gebouwd in dit CMS.

Hoe kun je het beste CMS gebruiken

Welk CMS sluit het beste aan bij die doelstellingen? Wat is het doel van de website die je via het contentmanagementsysteem gaat beheren? Wat voor content wil je aanbieden? Hoe uitgebreider de website, hoe meer functionaliteiten een CMS in huis moet hebben. Het is vrij makkelijk om een content te besturen naar wens. Je voegt een content toe in het CMS systeem. Je geeft datum,- slug,- inhoud, en vrij naar keuze. Je eerste content is zichtbaar. En het besturen is vrij van source codes.

Is een CMS gebruiksvriendelijk

Bij een open source CMS is de broncode gewoon voor iedereen op het internet te vinden. Je mag de broncode van het CMS downloaden en aanpassen. Zo zijn de codes van WordPress online te vinden waardoor WordPress continu wordt uitgebreid door programmeurs. Met een CMS hoef je niet een complete website zelf te programmeren. Na de installatie is het al gebruiksgemakkelijk. Je hoeft alleen instellingen naar wens aan te passen. Templates toevoegen, en dan contents toevoegen. Kennis van HTML of opmaak-codes is niet noodzakelijk. Zo simpel! Je hebt weinig beheersing nodig om met contents te werken. Een voorbeeld CSM die gemaakt is in WordPress, met een aantal kliks kun je al een aantal POST(en) toevoegen en zelf beheren.

Welke CMS zijn populair

Wat is het beste CMS voor jou? Mogelijk is dat WordPress. Het is niet voor niets dat WordPress marktleider is op gebied van Content Management Systeem. Via dit CMS kun je vrijwel elk type website bouwen wat je maar ook wil hebben. WordPress begon jaren geleden als blog-platform en voor andere toepassingen. Maar is inmiddels een volledig CMS voor zakelijke als hobbyisten, websites voor coaches of zelfs webshops. Er zijn een nog een aantal alternatieve CMS systemen beschikbaar. Voorbeeld: Joomla, en Drupal. Deze zijn allemaal gratis te downloaden. En er worden vrij snel nieuwe ontwikkelingen bijgehouden. Een community van softwareontwikkelaars werkt continue aan de broncode om de software uit te breiden en te verbeteren.

CMS Templates

CMS templates zijn lay-outs die met behulp van HTML en CSS zijn gemaakt. Een template is de weergave/uiterlijk van je pagina. Je kunt een template in een CMS heel simpel met 1 button installeren. Een template is een bestaand sjabloon waarin het ontwerp en een deel van de functionaliteit van de website zijn vastgelegd. Dit sjabloon wordt gekoppeld aan een Content Management Systeem (CMS) als WordPress om een volwaardige site te creëren. Als je een erkend CMS gebruikt. Dan zijn er op internet vrij veel commerciële templates beschikbaar. Je kunt een template ook zelf maken. Maar dan heb je wel een beetje kennis met PHP, JavaScript, Bootstrap, “HTML, of CSS” nodig.

Plug-ins, Modules, Componenten

Om extra’s op je website toe te voegen. Heb je plug-ins nodig. Een plug-in zorgt voor dat een CMS meer geprogrammeerde functies krijgen. Een voorbeeld: Je hebt een Windows besturingen systeem. Je kunt pas moderne documenten typen. Wanneer je een office pakket hebt geinstalleer. Plug-ins en Componenten zijn in dit geval één extra pakket om het te besturen. Je hebt natuurlijk vrij veel plug-ins voor WordPress en andere CMS beschikbaar. Voordeel van een plug-in is dat je website data actief wordt. En besturing makkelijk voor gebruikers wordt. Nadeel van een plug-in is dat de maker uniek is en niet altijd bij houd als er een nieuw upgrade van CMS beschikbaar wordt. Daardoor werkt de plug-in soms in het nieuwe systeem niet. Als je een nieuw systeem gebruikt duurt het wel wat langer voordat de nieuwe plug-ins ook worden aangepast. Of de plug-in maker verder werkt aan een nieuw systeem dat is ook een vraagteken.

Wat heb je nodig voor een CMS

Een CMS heeft een aantal specifieke eisen nodig om goed te kunnen werken. Je hebt een hosting pakket met PHP en MySql ondersteuning nodig. Installatie bestanden van WordPress. Of wel beschikt een modern geprogrammeerde webhosting een geïntegreerde WordPress installatie. Meestal worden dan de instellingen automatisch met 1 klik voor je aangemaakt. Dan hoef je de omweg die uiteinde van de installatie weer bij je hosting terecht komt niet te volgen. Alles wordt automatisch aangemaakt.

Voordelen en Nadelen van een CMS

Voordelen: Je kunt een complete website mee bouwen.

— Kennis van HTML of opmaak-codes is niet noodzakelijk.

— Het is ook vrij gemakkelijk om modules te vinden die nieuwe functionaliteiten toevoegen aan een website, simpelweg omdat ze al door iemand uit de community zijn gebouwd.

Nadelen: Je weet niet wat er binnen de script draait.

— Je wordt te lui.